Menü
Kosár

Műanyaggyártás

Műanyaggyártás

Páramentesítés a műanyaggyártás során

Páramentesítés a műanyaggyártás során - Véget vetni a kondenzátumnak, a lerakódásoknak és a vízkicsapódásnak

A műanyag termékek gyártása során a magas páratartalom és a páralecsapódás erre az ágazatra jellemző problémákat okozhat: anyagelváltozások, granulátumok csomósodása, a fröccsöntőformák rozsdásodása és a felületeken páralecsapódás. Mindezeket egy jól kiválasztott párátlanítási rendszerrel megakadályozhatják. Az ipari szolgálatunk a műanyaggyártó cégek számára kiváló megoldásokat kínál a teljes termelési folyamatra.

A páratartalom - és az ebből főleg a hűtési folyamat során keletkező és visszamaradó kondenzátum - többféle zavart és problémát okozhat a termelési folyamat során, illetve a termék minőségében. Látható problémákat okoz a víz hatása, mert a kicsapódott kondenzátum a fröccsöntő formák falára ül ki. A szükséges hűtési hőmérsékletnél ezt csak nagyon száraz levegő esetén kerülhetjük el. Kevésbé látható, de ugyanúgy problémát jelent a műanyagok minőségének változása, ha a granulátum már a feldolgozás előtt nedvességgel találkozott. Ezen túlmenően a becsomósodott granulátum,ami már nem folyik, nehezen kezelhető.

Tanácsadás és tervezés

A műanyagipari gyártás során szükség van egy megbízható páramentesítési rendszerre a granulátum beszállításától a fröccsöntő készülékekhez vezető út és a hűtési fázis teljes folyamatára. A Trotec gyártó cég rengeteg tapasztalattal rendelkezik készülékekkel és mérőberendezésekkel kapcsolatban a folyamatklimatizálás területén. Szakembereink szívesen segítenek a műanyaggyártáshoz szükséges páramentesítési rendszer megtervezésében.

A szállítóutak páramentesítése a fröccsöntő formákig

A műanyaggyártás során az ágazatspecifikus feladatokra különböző páramentesítő készülékek szinte minden teljesítményosztályban rendekezésre állnak a Trotecnél:
- ahhoz hogy minden közlekedési útvonalon a műanyaggranulátumok folyamatos szárazontartását biztosítsuk, a TTR-széria mobil vagy fixen telepített adszorpciós páramentesítő eszközeit állítjuk be.
- a munkaeszöz raktárat például a DH széria kompakt mobil páramentesítőjével tartjuk szárazon - így védhetjük a fémet a korróziótól, és az időigényes zsírozás a tárolás előtt szükségtelen.
- a pontosan szabályozható adszorpciós páramentesítők által a terem levegője szárazon lesz tartva. Így akár jelentősen lecsökkentett harmatpont mellett is, akár 5ºC-ig páralecsapódás nélkül lehet a gépeket működtetni.
- fűtőközpontokkal és ventilátorokkal biztosítható a temperált és vezérelt légáramlás.
- a szükséges mérőberendezések támogatják a párátlanító rendszer megbízhatóságát.

Gazdaságos üzemeltetés az intelligens technológiának köszönhetően

A műanyagiparban a folyamatklimatizáláshoz és a levegőpáramentesítéshez a DH-széria nagyteljesítményű berendezései és a TTR-széria adszorpciós páramentesítői meggyőző előnyökkel rendelkeznek:
számtalan készülékosztály minden követelményre rendelkeésre áll - a műanyagipar mindent megkaphat egy kézből. Mindehhez egy különösen gazdaságos üzemeltetés is párosul, hiszen részben hővisszanyerés is lehetséges és különösen karbantartásbarát gépekről van szó.

Folyamatklimatizálás a gyártásban és a csomagolásban - Helyileg páramentesíteni: száraz levegő az ipar számára

Az iparban a folyamatklimatizálás során gyakran mobil illetve fixen elhelyezhető páramentesítők vannak beállítva. Gyakran helyileg gépekben, berendezésekben vagy egyes munkafázisokban van szükség szárazabb levegőre - állandóan és függetlenül a környezeti feltételektől. A Trotec-csoportnál az ipari ügyfelek ehhez nagyteljesítményű adszorpciós szárítógépeket is találnak. Mint a klímatechnológia szakértői, évek óta szállítunk megoldásokat a különböző ipari ágazatok számára, mint pl.: autóipar, vegyipar és gyógyszergyártás, szállítmányozás és logisztika, elektronika és élelmiszergyártás. Ezeken a területeken a folyamatklimatizálás a légkondícionálás egy részterülete, amelyben nagy tapasztalattal rendelkezünk. A gyártásban sok feldolgozási folyamat extrém száraz levegőt igényel - részben 0ºC alatti hőmérsékletek esetén - ahhoz hogy a kémiai vagy biológiai reakciókat, ragadásokat és csomósodásokat és egyéb nemkívánatos következményeket a túl magas páratartalom miatt megakadályozzuk.

A TTR-széria adszorpciós páramentesítő készülékeivel a páramentesítés pontról pontra megvalósítható - többek között akár a száraz levegő célzott odajuttatásával csöveken keresztül. Továbbá lehetséges a szerelősátrainkkal fűtőberendezésekkel, párásítókkal és páramentesítőkkel kombinálva egy zárt klímazónát létrehozni. Akár egyedi, akár általános - az iparban minden folyamatklimatizációs tervezéshez természetesen hozzátartozik egy nagyteljesítményű mérő és vezérlőtechnika, mint a thermohygrométer és az adatrögzítők.

Gyártási tényező a gazdaságosság

A TTR-sorozat nagyteljesítményű adszorpciós páramentesítő készülékei a gyártási területeken mindig egy optimális környezetet biztosítanak, azaz nagy páramentesítési teljesítményt nyújtanak alacsony energiafelhasználással a TTR-Trisorp-Dual működési elv alapján. Mindezek által  az innovatív TTR 2400-9500 adszorpciós páramentesítő készülékek Monoventic levegőmennyiség szabályozással és mindkét készülék levegőmennyiség szabályozással (TTR400D és TTR 500D) nagyfokú flexibilitást biztosít a megkövetelt szárazlevegő beállításában.

Páramentesítés töltéskor és csomagoláskor

A vegyi és gyógyszergyártásban a páratartalomnak a töltésnél és csomagolásnál nagyon pontosan szabályozottnak kell lennie. Különben hatalmas károk keletkeznének, ha a nedvszívó termék összecsomósodik, összeragad és ezáltal az eltarthatósága csökken. A mi adszorpciós szárítóink ezt a folyamatot optimálisan klimatizálva tartják. Különböző hatóanyag porok, granulátumok, drazsék és gyógyszerek csomagolásának egy nagyon nagy hátránya van: Ezek magukba szívják a nedvességet. Egy-kettőre becsomósodik vagy összeragad egy egész tétel, ha a levegő páratartalma nincs egy állandó célérték szinten. - ez gyakran csak igen kis százalékú páratartalmat jelent. És pont a gyógyszereknél egy  párás környezet fatális következményeket okozhat a szavatosságban.

A TTR-széria adszorpciós szárítói biztosítják a nedvszívó ömlesztett anyagok minőségét

Ahhoz, hogy a töltésnél és csomagolásnál a folyamat klimatizálását végrehajtsuk, a vegyi- és gyógyszeriparban a vevőink részére gyakran adszorpciós páramentesítő készülékeket állítunk üzembe. Ezek a páramentesítők számos modellvátozatban különböző követelmények alapján állnak rendelkezésre és két elválasztott levegőelvezetéssel (TTR-Trisorp-Dual működési elv) és különösen könnyű szabályozhatósággal rendelkeznek. Mindehhez még hozzátartozik a belső hővisszanyerés és a maguk nemében leggazdaságosabb speciális rotorok magas terhelhetősége és nagy teljesítménye. A TTR-szériában mobil és fixen telepített eszközök is találhatók. A fixen telepített berendezéseket a termékeink között  a 4-számjegyű modellek között, a mobil berendezéseket a 3- számjegyűek között találják meg.

 

Levegőtisztítás és páramentesítés a raktárakban

Levegőtisztítás és páramentesítés a műanyagipari raktárakban

TAC széria - a világon egyedülálló levegőmennyiségszabályozás

Bármilyen típusú áruk raktározása során mindig 2 tényező okozza a problémát: a por és a páratartalom. Mindkettő a felületeket, illetve a csomagolás, támadja meg,és ezzel akár egész raklapokat vagy teljes raktárkészletet tesz eladhatatlanná a felázás, elkoszolódás vagy penészedés által. A Trotec légtisztítói és páramentesítői gondoskodnak a raktárak és logisztikai raktárak folyamatos levegőminőségéről.

A levegő páramentesítésre a Trotec-csoport különböző megoldásokat kínál - a DH-széria kondenzációs páramentesítőitől kezdve a TTR-széria adszorpciós szárító berendezésekig. Mindkettő létezik mobil és fix változatban. Önök nálunk megtalálják minden raktár számára a helyes páramentesítési technikát. Innovatív mérőeszközök és adatrögzítők teszik teljessé a raktárcsarnokok és rakodási területek páramentesítési koncepcióját.

A száraz levegő biztosítja az alacsony harmatpontot a raktárakban

A cél, hogy minden intézkedést megtegyünk a raktárakban a páramentesítéshez, hogy a harmatpontot csökkentsük és ezzel a kondenzátumképződést megakadályozzuk, és a csomagolások ne puhuljanak fel. Minél kevesebb a levegőben a páratartalom, annál alacsonyabban található a harmatpont: 10 ºC levegő hőmérséklet és 45% relatív páratartalom mellett -1,1ºC a harmatpont.

A TAC széria mobil légtisztítói H porosztályra

A port, a penészgombákat és a baktériumokat a TAC széria ipari légtisztító készülékei sikeresen kiszűrik a levegőből. Egy H13 Hepa filter alkalmazásával egy nagyon terheltraktárban is alkalmazhatók. A TAC széria profi légtisztító készülékei széles körben alkalmazható a raktárakban és rakodási területeken.

Egyedülálló Vario-Shift funkció és Flowmatic szabályozás

A TAC készülékek a piacon egyedülálló mobil légtisztító készülékek, melyek olyan Vario-Shift funkcióval vannak ellátva, hogy gyorsan változtatható a ventilátor és a HEPA egység pozíciója, miközben a szűrőláncot a standard vagy tisztaterem felhasználásnak megfelelően különböző követelményeknek megfelelően alakíthassák ki. A TAC 5000 és TAC 6500 mobilkészülékeknél szenzoralapú Flowmatic vezérlés van beépítve, amivel automatikusan tartható az előre kiválasztott levegőmennyiség, ami egy folyamatos szűrési teljesítményt garantál.

Nedvszívó ömlesztett anyagok szárítása

Műanyaggyártás során az ömlesztett nedvszívó anyagok páramentesítése


Változó és túl magas páratartalom esetén a porok és granulátumok folyékonysága veszélyeztetve van - és ennek súlyos következményei lehetnek. Ahhoz, hogy az ömlesztett áruk ne csomósodjanak össze és ne tömítsék el a járatokat, a vegyi- és gyógyszeriparban a levegőt fontos előpárátlanítani. A közlekedési utakra egy jó páramentesítési terv a nedvszívó alapanyagok beszállításánál kezdődik és a silókba vezető útjukon végig kíséri: a szállítólevegő előpárátlanítása garantálja, hogy a porok és granulátumok folyékony állapotban érkezzenek meg a silókba. Továbbá a folyamatos párátlanítás megakadályozza a szállítószalagok időnkénti kiesését a termelésből és a takarítási költségeken is spórolhat. A nedvszívó anyagokat alaposan, előre párátlanított száraz levegőn kell tárolni is ahhoz, hogy feldolgozható állapotban maradjon az alapanyag.

Ahhoz, hogy a nedvszívó anyagok szárítását minden közlekedési útvonalon biztosítani tudjuk, a TTR-széria adszorpciós szárító készülékeit javasoljuk minden vegyipari és gyógyszeripari ügyfeünknek. Ezzel a páramentesítők számtalan teljesítménykategóriában állnak rendelkezésre. Két elválasztott levegőelvezetéssel (TTR-Trisorp-Dual működési elv) és különösen könnyű szabályozhatósággal rendelkeznek.
Mindehhez még hozzátartozik a belső hővisszanyerés és a maga nemében leggazdaságosabb speciális rotorok magas terhelhetősége és nagy teljesítménye. A "D" típus mindkét adszorpciós szárító készüléke a TTR 400 D és a TTR 500 D az innovatív Duoventic légmennyiségszabályozóval ellátott.

Mobil és fix megoldások az előpárátlanításra

A TTR-szériában mobil és fixen telepített eszközök is találhatók. A fixen telepített berendezéseket a termékeink között a 4-számjegyű modellek között, a mobil berendezéseket a 3- számjegyűek között találják meg. Kézi mérőműszerek, mint a termohigrométer vagy adatrögzítők által - mint az innovatív D200X - válik teljessé a levegőpáramentesítési koncepció, és ezáltal lesz lehetséges az állandó felügyelet.

 

A silók szárítása a takarítás után

Műanyag gyártás során a silók páramentesítése

A tárolókat gyorsan és biztosankell folyamatosan párátlanítani. A különböző fajtájú ömlesztett anyagok tárolása között a silók vagy különböző tároló/szállító edények tisztítása vízzel történik. Ahhoz, hogy ezeket olyan gyorsan, mint csak lehet újra használni tudják, a TTR-széria adszorpciós szárító készülékeit javasoljuk. A silók és tárolóedények takarítása után a teljes szárazságra kell törekedni, hogy az új ömlesztett anyag már a kezdetektől védve legyen a nedvességtől. És hogy a szárítást gyorsan és hatékonyan tudjuk kezelni, a vegyi-és gyógyszeripari vezetőknek a TTR-széria magasteljesítményű szárítógépeit javasoljuk.

TTR 1500 adszorpciós szárítógép kiszárít minden silót

Ennek a szériának minden adszorpciós páramentesítője két elválasztott levegőelvezetéssel rendelkezik (TTR-Trisorp-Dual-működési elv) és egy nagyon könnyű szabályozhatósággal. Ehhez tartozik még a belső hővisszanyerő rendszer, illetve a magas terhelhetőség és speciális rotorok teljesítménye, melyek a leggazdaságosabbak a maguk nemében. A TTR-szériának léteznek mobil és fixen telepített változatai is. A gyógyszer- és vegyiparban a silók páramentesítésére a legalkalmasabb a TTR 1500 páramentesítő mobil kivitelben szállítókerettel ellátva. A nagyteljesítményű adszorpciós szárító 20ºC-on 60 % relatív páratartalom mellett kb. 230 kg/óra páramentesítési kapacitással rendelkezik. 1800 m3 levegőt képes óránként páramentesíteni. Nemesacél kivitelben is rendelhető.

Légelszívó csövek és mérőműszerek a rendszer kiegészítéseként

Ezekhez a nagyteljesítményű páramentesítőkhöz az ipari intenzív igénybevétel miatt levegőszállítócsöveket is kell tervezni! Bízzon meg a Tronect-széria magas minőségű, spirálisan megerősített minőségi levegőszállító csöveiben. Különböző kézi mérőműszerek, mint a termohigrométer és adatrögzítők, mint például az innovatív DL200X teszik kerekké a silók páramentesítési koncepcióját, és általuk valósulhat meg a szárítás állandó felügyelete.

Amennyiben az Ön cége is hasonló tevékenységgel foglalkozik, és találkozott már a fent említett problémákkal, melyre megoldást keres, forduljon hozzánk bizalommal! Hívja Vevőszolgálatunkat a megadott elérhetőségeken!