Menü
Kosár

Hajógyártás, hajózás

Hajógyárak páramentesítése

Hajógyártás, hajózás - Száraz levegő a vizes iparágakban is 

Levegőtisztítás, páramentesítés és fűtés: Folyamatoptimalizálás a hajóépítő üzemekre és a Cargo létesítményekre

A tengeri ágazatokban is segít a Trotec cég optimalizálni a folyamatokat a mobil és fix készülékeivel és gondoskodni a tisztamunkahelyi légkörről: így a hajóépítő üzemekben és a Cargo létesítményekben, ahol sok a por - muszáj a levegőt tisztítani, páramentesíteni és fűteni, illetve a levegőminőséget mérőeszközökkel vizsgálni.

A Trotec cég sokéves tapasztalattal rendelkezik a páramentesítés, fűtés, mérőrendszerek és légtisztítás terén például az élelmiszeriparban, a vegyiparban illetve az autóiparban. Az itt szerzett tapasztalatokat és tudásanyagot hozta magával, hogy a tengeri, hajózási ágazatban is megfeleljen az elvárásoknak. A Trotec mobil és fix megoldásokat kínál a folyamatok optimizálásához, illetve ezáltal gondoskodik a hatékony munkáról.

Páramentesíteni, fűteni és tisztítani - az ideális gépek a hajózási ágazatra

Tipikus feladat egy hajógyárban - magas párátlanítási teljesítmény alacsony hőmérséklet mellett is - erre kínálja a Trotec a TTR 1000 adszorpciós páramentesítőjét. Zord körülmények között is bevethető, fixen telepített szárítókészülék akár 132 kg/24 óra teljesítményre is képes. A beépített hővisszanyerő rendszerrel és az energiatakarékos kialakítással a TTR széria adszorpciós szárítói a leggazdaságosabbak az osztályukban.
Az adszorpciós elv lehetővé teszi, hogy a kondenzációs párátlanítókkal ellentétben nemcsak egy megbízható, nagyteljesítményű párátlanítást biztosítsanak alacsony hőmérséklet mellett, hanem egy alacsony harmatpont elérését is. De ha a harmatpontnak nem kell igazán alacsonynak lennie, akkor egy kondenzációs páramentesítő alkalmazása is elegendő egy hajógyárban vagy a Cargo területen. Például a DH 150 BX készülék, melynek párátlanítási teljesítménye akár 250 liter/nap.

A megfelelő hőmérséklet is fontos szerepet játszik a hajózási ágazatban a munkavégzés során. Erre a területre például a TEH 400 nagyteljesítményű fűtőaggregát kiváló választás. Ezzel a készülékkel többfokozatban szabályozhatja a levegőmennyiséget és a hőmérsékletet, illetve akár 100 méter hosszú cső is csatlakoztatható hozzá a levegő szállításához.
A levegő tisztítására is profi eszközök állnak rendelkezésre, amellyel nemcsak a dolgozókat, hanem más készülékeket illetve a hajók lakkozott felelületeit is védhetjük a porlerakódástól. A légtisztítókészülékek, például a TAC 6500 megfelelő teljesítményt biztosítanak a H porosztályra. Akár páramentesítés, fűtés vagy légtisztítás: A levegőminőség alegfontosabb, melynek felügyelete történhet különböző mérőeszközökkel vagy adatrögzítőkkel.

Minden ágazatnak megvannak a sajátosságai, így a hajózási ágazatnak is. Bízza a szükséges kapacitás kiszámítását és a készülékek kiválasztását szakembereinkre! Forduljon hozzánk kérdéseivel bizalommal!

 

Alkalmazási területek a hajózás területén: 

1.) Páramentesítés a hajók rakodóterében
 

Páramentesítés a hajók rakodóterében

Időt és állagmegóvási költségeket spórolhat meg a száraz levegő által

A hajók rakterében a levegő relatív páratartalma  érthetően módon különösen magas: akár 95 % is lehet. Ennek következtében a nedvszívó rakományok, mint a papír, nyomdaipari termékek, elektronikai alkatrészek, textíliák vagy a gabona károsodhatnak a szállítás során. Mindezért a hajók rakterének levegőpáratartalom csökkentése elsődleges prioritást élvez. Nem csak a berakodás előtt és az egész szállítás alatt, hanem a takarítások során is.

A szállítmányon keletkező penész, baktériumok és a korrózió ellen csak egy segít: a rakodóterek levegőjét állandóan szárazon tartani és erről folyamatosan gondoskodni. Ezt csak egy megbízható, professzionális páramentesítési rendszerrel valósíthatja meg.

A hajókban a célérték: 40-60 % közötti levegőpáratartalom

A gabona tárolásához például 65% relatív páratartalom szükséges. A papír és nyomdaipari termékek esetén 40-55% relatív páratartalom az elvárt, hogy az áru sértetlenül érkezzen meg. És mindezek mellett ahhoz, hogy ne forduljon elő egyáltalán baktériumszaporodás és csomósodás, nedvesedés, maximum 50% relatív páratartalom a megengedett. A rakodóterekben lévő védtelen acélrészek, vagy ahol a védőréteg sérült, már 65% levegőpáratartalom mellett is korrózió jelenhet meg - éppúgy, mint a fémalkatrész rakomány esetén.
A megfelelő páratartalom és egyéb klímaértékek pontos felügyeletéhez a DL széria adatrögzítői nyújtanak megbízható és manipulációmentes felügyeletet a Trotec termékkínálatából.

A TTR széria kompakt mobil páramentesítői az ideális páramentesítők a hajókon lévő körülményekre. Kiválóan alkalmasak a rakodóterek vízzel történő takarítása utáni szárításra vagy a hajógyárban a homokszórási munkák esetén is. Hogy miért ideálisak erre, egyszerű a válasz: A TTR széria működési elve az elválasztott levegőelvezetéssel gondoskodik a gazdaságosságról és a nagy teljesítményről. Mindezek mellett minden TTR adszorpciós páramentesítő megbízható silikagél rotorokkal rendelkezik, mosható és mechanikailag nagyon stabil konstrukcióval. A TTR készülékek -15-+35 C közötti hőmérsékleten működtethetők. Akár 100% relatív páratartalom mellett is jól dolgoznak, és kompakt kivitelüknek köszönhetően egymásra rakhatók. A mobil TTR párátlanítók különböző teljesítményosztályokban állnak rendelkezésre, a teremnagyságnak megfelelően. Így a hajókon gyakran alkalmazzák a TTR 200 készüléktől a TTR 500 D készülékig bármelyik páramentesítőt. Hajókon és hajógyárakban a TTR széria nemesacélból készült párátlanító készülékei ideális választás.

Tökéletes megoldás a hajókon: a korrózióálló nemesacélkivitelű páramentesítő

A nemesacélból készült páramentesítők között a TTR 250 HP különleges kivitelezésű: különösen hosszú levegőszállítási útra lett kifejlesztve. A korrózióálló adszorpciós szárító a szériakivitelben rendelkezésre álló centrifugális ventilátor mellett egy plussz magasnyomású ventilátorral is rendelkezik, ami különösen nagy nyomást tesz lehetővé. Továbbá meggyőző a beépített hővisszanyerés, a fűtés, és az ampermérő az üzemállapot és az üzemórák ellenőrzésére.

Fixen telepített szárítóaggregátok

Ha a hajók páramentesítéséhez nagyobb teljesítményű szárítóaggregátokra van szükség, akkor a TTR 1000 és TTR 1500 készülékek állnak rendelkezésre, melyek egy kerettel is rendelkeznek, így biztosítva a mobilitásukat. A keret egy daruszemmel van ellátva, így könnyen a fedélzetre emelhetik, például időszakosan, amikor a takarítás utáni száradáshoz
van rá szükség. Mindezek mellett ezek a készülékek nemesacél kivitelben is rendelkezésre állnak, ha higiéniai szempontból érzékeny rakományokról van szó.

Amennyiben hasonló területre keres megoldás, hívja ügyfélszolgálatunkat, szakembereink segítenek a megfelelő kapacitás kiszámításában és a megfelelő készülék kiválasztásában!

2.) Mérési technika a sűrűségvizsgálathoz: biztos repedésvizsgálat

 

Szivárgásvizsgálat, apró repedések vizsgálata a hajózás területén

Mentőmellények, búvár-és védőruhák ellenőrzése az LD 6000 műszerrel 

A túlélőfelszerelések, mentőmellények , búvárfelszerelések és védőruhák ellenőrzésekor csak a 100% adhat biztonságot, ha ez ennél kevesebb, akkor egyáltalán nem biztonságos. Éppen ezért az ilyen ruházat ellenőrzésére szakosodott cégek csak a megbízható, biztonságos nyomjelző gáz módszerrel működő eszközre hagyatkozhatnak. Egy ilyen mérőműszer az LD 6000 is.

A nyomjelzőgáz mérést, vagy ahogy másként indikátorgáz mérésnek is nevezik, egy bevált módszer a mikroszivárgások felderítésére. A gázt a vizsgálandó területre, például egy túlélő felszerelésbe vezetik, és egy rendkívül érzékeny szenzor akusztikai jellel jelzi a lehetséges repedéseket, szivárgásokat. Sok más alkalmazás mellett így a nyomjelző gáz mérés kiválóan alkalmas a védőruházatok szivárgásellenőrzésére.

A mérőeszköz környezetbarát nyomgázkeverékkel működik

Trotec mérőműszerei közül az LD 6000 kombidetektor hidrogén és nitrogén gázkeveréket használ a szivárgásvizsgálathoz. A gázok fizikai tulajdonságának vizsgálatából, amik szóba jöhetnek a szivárgásvizsgálat szempontjából, tudjuk, hogy a hidrogén jól viselkedik más gázokkal. Ez nem csak a legkönnyebb, hanem a legolcsóbb is a nyomjelző gázok közül. Ezen túlmenően teljesen biztonságos, ha nitrogénnel hígítjuk. És a teljes biztonság a legfontosabb a felfújható mentőmellények, mint a védő-, búvár-, és túlélőfelszerelések szivárgásvizsgálata során.
Az LD 6000 készüléknél egy 5% hidrogén 95% nitrogén gázkeveréket alkalmaznak. Ez a környezetbarát gázkeverék nem gyúlékony, nem mérgező és nem korrozív.

Kiválóan alkalmas mobil szivárgásvizsgálatra a hajókon is

Eredetileg az LD 6000 készüléket a roncsolásmentes szivárgás felderítésére tervezték a következő területekre: finom és nagyon finom szivárgó vezetékek, lapostetőkön, kábeleken a törés helyének meghatározására és a szivárgás észlelésére, hidraulikus és pneumatikus rendszerek, valamint konténerek, szelepek, hőcserélők, épületek és hajók szivárgásának felderítésére. Ugyanakkor a felhasználási köre igen széles körben elterjedt, ma már a hajózási területeken is sok helyen alkalmazzák, mint mentőmellények, búvárruhák biztonsági ellenőrzésére, hideg vagy vegyvédelmi öltözetek MED engedélyezésére. A szivárgásdetektor alumínium háza por- és cseppálló (IP54 védelem). Méretei 21x16x6 cm és a kb. 1 kg súlya (beleértve a hozdozó táskát is) miatt kiválóan alkalmas mobil használatra akár a hajózási területen is.

A mentőmellények, túlélő ruházat és védőruházat hatékony ellenőrzése

Az LD 6000 szivárgásdetektor azért olyan biztonságos és hatékony, mert a szivárgásvizsgálat során a gáz extrém gyorsan reagál. Az elektronikus érzékelő azonnal - kevesebb mint 1 másodperc alatt - reagál a kilépő vizsgálati gázra. A hangjelzés gyorsan leáll, így azonnal új mérés hajtjató végre.
Ez a hidrogénszivárgásmérő készülék nem csak biztonságtechnikai okokból alkalmas minősített vizsgálóüzemekbe, hanem azért is, mert a vizsgáló ezzel hatékonyan tudja a mentőmellényeket és védőfelszereléseket ellenőrizni. Az LD 6000 készülék beszerzési költségei nagyon gyorsan megtérülnek.