Menü
Kosár

Élelmiszeripar

Páramentesítési megoldások az élelmiszeriparban

Páramentesítési megoldások az élelmiszeripar számára

 

Higiénia, gazdaságosság, üzembiztosság - nincs még egy olyan iparág, hogy ez a három tényező ennyire szorosan kapcsolódik a páratartalom szabályozáshoz, mint az élelmiszeriparban.

A kontrollálatlan páratartalom az alábbi következményekkel járhat:
- Túl magas mikrobiológiai értékek az élelmiszereknél
- Kondenzvíz probléma az áruszállítás során a különböző hőmérsékletű zónák között, pl. hűtőraktár és rámpa
- higiéniai probléma a feldolgozás során vagy a megromlott terméktulajdonságok miatt
- higiéniai és kondenzvíz probléma a takarítási munkák, a mosási munkálatok során, a ládamosóban, vagy az üvegtisztítás során
- Minőségi problémák a tárolás során, például a fűszerek és porok csomósodása miatt
- Higiéniai és kondenzvíz problémák a vágóüzemekben, például a vágás és darabolás során
- Korrózió, a gépek és épületek megnövekedett karbantartási igénye

Vitathatatlan, hogy a túl magas páratartalom nagyon sok problémát tud okozni a nyersanyagokban és a feldolgozási folyamat során, éppen ezért a páratartalom szabályozás és felügyelet fontos tényező az optimális teremklíma és a higiénia kialakítása során. Az is vitathatatlan tény, hogy pont az élelmiszeriparban minden üzem más és más, sajátos, specifikus munkafolyamatokkal, berendezésekkel és kialakításokkal rendelkezik. Így a megfelelő páramentesítési rendszerhez nem lehet csak úgy a polcról levenni egy ajánlatot, akár utólagos átépítésekre is szükség van.

Alkalmazási területek az élelmiszeriparban:

1. Páramentesítés a húsiparban

Páramentesítés a húsiparban

Pont a húsfeldolgozás során a megfelelő higiéniai környezet a legelső helyenáll a rangsorban. Csak így lehet a termékek magas minőségét garantálni! A húsfeldolgozás során nagyon szigorú higiéniai követelmények vannak, kifejezetten a hűtési körülményekre. Az alacsony hőmérséklet mellett egy magas levegőpáratartalom a legnagyobb veszélyt jelentheti: páralecsapódás, korrózió és az ebből eredő higiéniai hatások. Továbbá a szagokat sem szabad alábecsülni, amik egy húsfeldolgozó üzemben keletkeznek, főleg, ha magas a páratartalom. A Trotec cég ipari páramentesítő készülékei megbízható páraszabályozást jelentenek az ilyen és ehhez hasonló érzékeny termelő üzemekben.

Védőruházat, fertőtlenítés, a hűtőlánc betartása és további szigorú higiéniai előírások a  friss élelmiszerfeldolgozás folyamatában mindennap betartandó szabályok. A munkaterületet rendszeresen és alaposan fertőtlenítik, és a termelés során az árut nagy figyelemmel kezelik. De mindez nem ér semmit, ha a klíma feltételek nem 100%-ban helyénvalók. A legnagyobb kockázat a levegőben van, mégpedig a levegő páratartalma. Ha ezt nem szabályozzák optimálisan, akkor a termelés nagyobb nehézségekbe ütközik.

Páralecsapódás - komoly probléma

A túl magas levegőpáratartalmi értékeket különösen a hidegebb helyeken nem szabad alábecsülni. A hűtőházakban és a húsipari termelési területek más részein, ahol a hűtőláncot be kell tartani, a kondenzvízképződés veszélye fenyeget. Ha a levegő harmatpontja magasabb, mint a munkafelületeké, falaké, mennyezeteké, akkor gyorsan kondenzvíz képződhet. Mivel a levegő lehűl a hideg felületeken és a vízgőz vízként csapódik le. Ha a vízcseppek a még becsomagolatlan húsra csepegnek, akkor könnyen baktériumképződéshez vezethet. A kartonok is magukba szívhatják a nedvességet, így az egész raktárkészletet tönkretéve. A magas páratartalom által nő a hidegérzet, és ez a dolgozók produktivitásának csökkenését eredményezheti. Így a vállalkozásoknak megnövekedett betegszabadsággal kell szembenézniük.

Optimális védelem a célzott páraszabályozásnak köszönhetően

Biztosítsanak egy kellemes és magas minőségű munkahelyi környezetet hideg körülmények között is! Különösen hűtőházakban és olyan termelési területeken, ahol folyamatosan alacsony hőmérsékletet tartanak, ez nincs jelentős hatással a levegőpáratartalomra. Különösen a hűtőházakban a levegő relatív páratartalma a 70-95 %-ot is elérheti. Ezt csak egy nagyteljesítményű, erős ipari páramentesítővel lehet lecsökkenteni. Erre nyújtanak biztos megoldást a Trotec TTR szériájának fixen telepített adszorpciós páramentesítő készülékei, melyek hideg körülmények között is biztos teljesítményt nyújtanak.

A húsfeldolgozás során alkalmazott páramentesítő készülékek gyakorlati előnyei:
- nincs kondenzvízképződés
- a higiéniai kockázat csökkentése
- a baktériumképződés megakadályozása
- a vágott felületek gyorsabb száradása
- a dolgozók kellemesebb hőérzete
- érezhetően kevesebb szag
- gyorsabb száradás takarítás után
- nincs csúszásveszély

A fixen telepített szárítórendszerek:

A DH széria összes páramentesítőjére érvényes: zárt páramentesítési rendszerrel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy nincs szükség frisslevegő bevezetésre. Ezek a készülékek utólagosan is beszerelhetők, beleillenek a környezeti követelményekbe. Különösen lenyűgöző a széles működési tartomány (-15-+70 ºC) és a mindenféle munkaterületen hatékony, gyors és gazdaságos nagy párátlanítási teljesítményük.
Hosszú élettartamú, kevés karbantartást igénylő, és rugalmasan beállítható - ez a TTR páramentesítő széria. Különböző változatokban kapható: a TTR 1000-től, ami kompakt, nagyteljesítményű szárítógép,132 kg/óra páramentesítési teljesítménnyel és 1000 m3/óra levegőkeringetési teljesítménnyel, egészen a TTR 9500 készülékig, mely 58 kg/órás páramentesítési teljesítménnyel rendelkezik. A választás az Öné!
A higiéniai szempontból érzékeny környezetben történő alkalmazáshoz mindkét széria több modellje kapható rozsdamentes acél kivitelben is.

 

2. Páraszabályozása a sajtüzemben

Páramentesítés egy sajtüzemben

Nagyteljesítményű páramentesítők gondoskodnak az optimális és állandó páratartalomról az érési folyamat során a sajtüzemben. 
 

A környezeti klímára vonatkozóan az élelmiszeriparban nagyon magasak a követelmények. Ha a hőmérsékleti és páratartalmi paraméterek a termékhez nem megfelelőek, akkor ez negatívan hat a minőségre. Megemelkedett selejt arány lehet a következménye. Különös esetekben akár termeléskieséssel is fenyeget. Mindenekelőtt az élelmiszeripar magasérzékenységű területein a klímának stimmelnie kell. Ilyen eset egy sajtüzem. Ezért a Trotec cég olyan ipari páramentesítőket kínál ezen üzemek számára, amikkel nagy biztonsággal biztosíthatják a sajtok érési folyamatát. 

A legfontosabb folyamat a sajtelőállításban a fiatal sajtok érlelése. A puha sajtoknál ez az érlelési folyamat több napot de akár heteket is igénybe vehet. A szeletelt és kemény sajtoknál ez az érlelési folyamat több hónapot, vagy akár évet is elérhet. Így a környezeti klíma döntő szerepet játszik az érlelési folyamat során és a termékminőségben. Általában a hőmérséklet 7 és 15 ºC között mozog, a levegőpáratartalom pedig 75 és 95%. Az optimális értékeket a gyártók határozzák meg. Ahhoz, hogy ezt a teljes érlelési idő alatt pontosan és állandóan tudják tartani, nem elég egy nedves pincében tárolni a sajtokat.

Optimális érlelés folyamatosan

Hogy biztosra menjünk, hogy a sajt a kívánt érési stádiumot elérje, de ne legyen rajta se penész, se ne legyen kiszáradva, egy sajtüzemben elengedhetetlen egy páramentesítő használata. Végül ezeket olyan helyen kell tárolni, ahol védik és megóvják a minőségüket.  A Trotec által gyártott, fixen telepített DH-széria páramentesítői megbízható teljesítményt nyújtanak az egész folyamatra. Ezek a páramentesítők egyénileg beállíthatók és nem igényelnek frisslevegő bejuttatást, optimálisan illeszkednek minden klímakövetelményhez - mindezt alacsony üzemelési költséggel! Optimális megoldás a pontos páratartalomszabályozáshoz!

Ellenőrzés egyszerűen
 

Ahhoz, hogy egy szempillantás alatt ellenőrizhesse az aktuális klímaértékeket, a Trotec DL-200 adarögzítőjét ajánljuk. A klímaadatrögzítők lehetővé teszik a különböző mérési értékek manipulálásmentes hosszútávú adatrögzítését. A DL200H készülék egy ideális választás a klímaellenőrzéshez, hiszen egyidejűleg képes rögzíteni a hőmérsékletet, harmatpontot, páratartalmat.

3. Fagyasztóalagút és fagyasztóraktár

Páramentesítés a fagyasztás során


A fő cél, hogy megakadályozzuk a jégképződést az élelmiszeriparban - az ipari páramentesítők fagyasztóalagutakban és hűtőraktárakban való alkalmazása során pénzt spórolhatnak 

Az élelmiszeriparban egy paradoxonnal találkozhatunk: a vizet jéggé változtatni egyrészt a fagyasztóalagutak és fagyasztóraktárak célja. Másrészt a jégképződés egy óriási probléma. A jég, dér és köd a termelésben magas költséggekkel járó zavarokat, baleseteket és akár termeléskiesést is okozhatnak. Ennek elkerülése érdekében kiváló megoldást jelenthet a pótlólagosan beállított ipari szárítógép, mely megakadályozza a jégképződést a levegő páramentesítése által.

A fagyasztórésszel rendelkező élelmiszeripari termelés során még a jól kialakított zsilipek esetén sem kerülhető el teljesen, hogy nedves levegő áramoljon be a száraz levegőjű területre. Az ott uralkodó mínusz fokok miatt a levegő páratartalma először páraként kicsapódik a falakon, a plafonon, a padlón és termékeken, utánapedig megfagy. 

A jégképződés problémája így igen sokrétű:
- a termékek a fagyasztóraktárban lederesednek, ezáltal a vonalkód nehezen olvasható
- a padló lejegesedése a közlekedési utakon és a rakodási területeken balesetekhez vezethet
- a mennyezetről lehulló jégdarabok és jégcsapok a dolgozók sérüléséhez vezethet
- a bepárásodott átlátszó szalagfüggönyök akadályozzák az átlátást
- a hűtőberendezések lejegesedése teljesítménycsökkenéshez vezethet
- ha a termelőberendezéseket és a hűtőberendezéseket gyakran kell leolvasztani és takarítani, akkor az drága termeléskieséshez vezethet

A megoldás a TTR ipari szárítóberendezések adszorpciós technológiával

Hogy a jégképződést a páramentesítés által elkerüljük, sokszor nem elegendők a hűtéstechnikai gyártók előzetes intézkedései. Ahhoz, hogy a levegő relatív páratartalmát biztonságosan vezérelni tudjuk, egy páramentesítési rendszer kiépítése szükséges. Ezt könnyen, akár utólagosan is beépíthetik, és gyorsan megtérül: kevesebb termelés leállás, baleseti költségek csökkenése, és használható áruk. Fagyasztóraktárban és fagyasztóalagútban való alkalmazás esetén az adszorpciós készülékek alkalmasak, mivel ezek a kondenzációs szárítókkal ellentétben mínusz hőmérsékletek esetén is megbízhatóan párátlanítanak.

Mobil, fixen telepített vagy nemesacél kivitel - ipari páramentesítők a fagyasztási területre

Fagyasztóraktárba vagy fagyasztóalagútba a TTR széria páramentesítőit ajánljuk. A szükséges kapacitástól függően a Trotecnél mobil vagy fixen telepített adszorpciós páramentesítő készülékek is rendelkezésre állnak. A mobil TTR készülékek higiéniai szempontból érzékeny területekre, így például az élelmiszeripar számára nemesacél kivitelben is kaphatók. A TTR széria minden ipari szárítóberendezése megbízható szilikagél rotorokkal rendelkezik, mosható és mechanikailag stabil kivitelben. A felépítéstől függően a folyamat és regenerációs levegőt különböző utakon vezetik: a TTR-Trisopr-Mono, a TTR-Trisorp-Dual vagy a TTR-Bisorp-Mono elv szerint.

Ideális mínusz hőmérsékletek esetén: klíma mérőeszköz harmatpont risztóval

A legmodernebb ipari adatrögzítő, a DL200H a klímafelügyeletre és a multifunkcionális T260 mérőműszer teszik teljessé a páramentesítési rendszert. A T260 precíziós mérőműszer a levegő és harmatpont hőmérsékletek mérésére, a relatív, abszolút és specifikus levegőpáratartalom kijelzésére lett tervezve. Továbbá meggyőző a beépített lézerpyrometer, az integrált harmatpont riasztóval. Ezzel az eszözzel ellenőrzés alatt tarthatják a fagyasztóraktárakban és  a fagyasztóalagutakban a levegőpáratartalmat.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, és hasonló problémákra keresi Ön is a megoldást, kérem forduljon vevőszolgálatunkhoz bizalommal!

 

 

4. Páramentesítés a sátorcsarnokban: a kondenzvizet célzottan megakadályozni

Raktársátrak páramentesítése


A páramentesítők a sátorban minden árut és csomagolást védenek

A sátorcsarnokokat és raktársátrakat gyorsan és kedvező költségekkel lehet felépíteni, összehasonlítva a hagyományos raktárcsarnokokkal. Az egyedüli kihívás az épületekkel szemben - kivéve a szigetelt sátrak - a kondenzvíz illetve a páratartalom szabályozása. Fixen telepített, elvezetőcsőrendszerrel rendelkező nagyteljesítményű szárítók egyenletes száraz levegő befújással megakadályozzák a párásodási problémákat.

A sátorcsarnokok egy jó megoldást jelentenek az áruraktározási problémákra. Mindezek mellett a nagy sátorcsarnokok kedvezőbb árúak, mint egy hagyományosan felépített csarnok. Továbbá időt spórol az ember az engedélyekkel is, mivel az építésügyi hivatalnál ezt a típust egyszerűsített engedélyezési eljárással megteheti. Stabil hordozókonstrukció alumíniumból és acélból, melyek a sátor vázát képezik és PVC lap borítás kívülről. A szigetelt sátraknál még szigetelőelemek és szigetelőlapok jönnek ehhez.

Tipikus probléma a sátorcsarnokoknál: páralecsapódás csöpög a plafonról

Egy sátorcsarnokban illetve raktársátorban a kondenzvízképződés, ami a plafonról csöpög, gyakran a kinti hőmérséklettől függ. Ennek következményei a felázott kartonok, penész a raklapokon, kartonokon és a raktározott árukon! Ezen kívül még számolni kell a korróziós károkkal, mint a raktározott fémalkatrészeken, a villástargoncákon és a raktári polcokon a rozsda. A páralecsapódás és a magas páratartalomból eredő problémák a sátorraktárakban egész évben állandó kihívást jelentenek: nyáron az akár 80% feletti magas páratartalom, télen a beszivárgott nedvesség miatt a fagyveszély fenyegeti a tárolt árukat. A téli raktárba egy fűtési rendszer kiépítése sem jó megoldás - és nagyon sok energiába kerül. Egy professzionális rendszer kiépítése páramentesítésre ezzel szemben meggátolja a sátorcsarnokokban a páraképződést.

Egy adszoprpciós páramentesítő készülék megvédi az árut nyáron és télen is

A Trotec cég TTR-szériájának adszorpciós páramentesítő készülékei hatékony és nagyon gazdaságos megoldást jelentenek a raktársátrakban: elvezetik a nedvességet és száraz levegőt fújnak a helyébe, ezáltal megakadályozva a páraképződést a sátor plafonján. A páramentesítő helytakarékosság miatt a sátoron kívül is felállítható egy időjárás elleni védelemmel kialakítva vagy egy külső konténerben.
Ahhoz, hogy egy sátor óriási mennyiségű levegőjét páramentesítsük, a legnagyobb teljesítménykategória az elvárás: a Trotec erre a TTR-széria TTR 9500 adszorpciós páramentesítőjét ajánlja ami a Trisorp-Dual elv szerint működik. 
Ezek a páramentesítő berendezések óránként akár 9500 m3 levegőt páramentesítenek - ez azt jelenti, hogy a nagy sátorcsarnokokban kevés készülékkel is lehet szabályozni a levegőpáratartalmat.
A TTR-széria ezen kívül meggyőzően nagy 
páramentesítési kapacitással (alacsony harmatpont mellett is), modern, monoventic vezérlőelektronikával, prémium ventilátorral, beépített hővisszanyerővel és a működés és az energiagazdálkodás ellenőrzésére mikroprocesszoros szöveges kijelzővel rendelkezik.

Száraz levegő bevezetése a sátor tetején

Ahhoz, hogy egy sátorcsarnok páratartalmát egyenletesen tudjuk szabályozni, ideális esetben a plafonra egy szárazlevegő bevezetésére szolgáló csőrendszert kell kiépíteni. A TTR 9500 típusú adszorpciós páramentesítő rendelkezik azzal az elvárt teljesítménnyel, hogy a száraz levegőt egy hosszabb szakaszon szállítsa és a párás levegőt pedig elszállítsa.

Számolja ki jól a kapacitást a Trotec szervízzel

A pára elleni védelem megvalósítása egy raktársátorban vagy sátorcsarnokban a Trotec ipari szervízzel nagyon egyszerű: tanácsot adnak Önnek, melyik páramentesítő készülék, melyik mérőműszer és melyik adatrögzítő készülék a legoptimálisabb az Ön sátra számára!

5. Szárazanyag raktárban: páramentesíteni a fűtés helyett

Páramentesítés a szárazanyag raktárban

Egy páramentesítő rendszer mindig kedvezőbb költségű, mint egy fűtési rendszer

Egy szárazlevegőjű raktárban a követelmények több ágazatban is azonosak: az élelmiszereknél a baktériumok szaporodását, a porok csomósodását, és a fémalkatrészek korrózióját elkerülhetjük, ha a levegő relatív páratartalma állandóan 50% alatt van tartva. A penészképződés megakadályozásához elegendő a 70%. A TTR-széria páramentesítőivel és az ezekhez tartozó adatrögzítőkkel egy olyan páramentesítési rendszer alakítható ki, amely megbízhatóan teljesíti az előírt értékeket és minden raktárméret esetén alkalmazható. Ahhoz, hogy a levegő relatív páratartalma a szárazanyagraktárakban állandóan 50% alatt maradjon, két lehetőséget kínálunk: egyrészt jól szigetelni és megfelelően fűteni. Ez nem minden raktárméretre lehetséges és ésszerű. Energiatarkarékosabb és ezzel együtt gazdaságosabb a második opció: egy páramentesítési rendszer kiépítése a szárazlevegőraktárban. Ezzel folyamatosan szárazon tartható a levegő, hiszen a beáramló levegőből is kiszívja a vizet. Egy olyan megoldás, ami a gyengén vagy alig szigetelt csarnokokban és sátrakban is működőképes megoldást jelent bármikor. 

TTR-széria páramentesítői mobil és fix változatban

A szárazlevegőjű raktárak különböző méretekben léteznek a különböző ágazatokban - a szobanagyságú raktártól a csarnokon keresztül egészen a silókig illetve óriássátrakig. Például tipikus szárazraktárak a cukorsilók az élelmiszeriparban, a platinaraktárak az elektronikai iparban, a kémiai alapanyagok raktárai, a tűztechnikai eszközök és autóalkatrészek raktárai az autóiparban. A TTR-széria adszorpciós páramentesítői méretek szerint alaklamasak a szárazanyagraktárakba, amikből létezik fixen telepített és mobil változat is különböző teljesítmény osztályokban. A fixen telepített TTR adszorpciós páramentesítőinek modellszáma 4 számjegyű. A TTR 2400 modelltől időjáráselleni védelemmel ellátottak. Ez azt jelenti, hogy a raktáron kívül is felállíthatók, és elég erősek ahhoz, hogy onnan egy levegőcsövön keresztül lássák el a raktárat száraz levegővel és szívják ki a nedves levegőt. A mobil TTR páramentesítők 3 számjegyű modellszámmal rendelkeznek, és flexibilis megoldást jelentenek a kisebb szárazanyagraktáraknak. Mindkettő változat - fix és mobil - rendelkezésre állnak nemesacél kivitelben is, hogy akár élelmiszerraktárban is használhatók legyenek.
A Trotec TTR-szériájának páramentesítői két különböző levegőelvezetéssel rendelkeznek (TTR-Trisorp-Dual működési elv) és különösen könnyen szabályozhatók. A speciális rotorjai nagy teljesítménnyel és magas terhelhetőséggel bírnak. Az innovatív adatrögzítők, mint a DL200X teszik teljessé a levegőpáramentesítési tervet.

Már a kezdetektől tervezni: A haladási útvonalak előpáramentesítése

A szárazlevegős raktár páramentesítésének megtervezésénél a szállítási útvonalak és csomópontok páramentesítését is be kell venni a tervbe. Ha nedvszívó anyagokról van szó, úgy mint só, cukor, italporok, vegyi anyagok, gyógyszerek, a raktárak páramentesítési terve már a szállítási útvonalaknál kezdődik. A szállítási útvonalak levegőjének előpárátlanítása garantálja, hogy  a porok és granulátumok folyékony állapotban érkezzenek meg a szárazlevegő raktárba.  Ilyenjellegű felhasználásra is különösen alkalmasak a TTR-széria adszorpciós szárítói.

Használja ki a Trotec ipari szervíz szakértői tudását!
Trotec csoport nem csak adszorpciós páramentesítőket szállít a partnereinek, hanem komplett megoldásokat, terveket is! Kollégáink segítenek megtervezni a szükséges kapacitást, és mobil eszközökkel tesztelik is azt, mielőtt megvalósítanák. Csak ha a próbaüzem is azt mutatja, hogy sikerül a páratartalmat folyamatosan a tervezett érték alatt tartani, akkor kezdődhet a végső terv megvalósítása.

6. Páramentesítés az édesség előállítás során

Páramentesítés az édesség előállítás során

 

Hogyan maradhat feldolgozásra alkalmas állapotban a csokoládé és a cukor? 

Az édességgyártás során nagy probléma, hogy a cukor a páratartalomtól ragadós lesz, és a csokoládé sem kap tetszetős külsőt egy párás környezetben. Hogy a levegő páratartalmát az előállítás során csökkentsük, a teljes termelési folyamatra kell beállítani a párátlanítókat: az alapanyagszállításnál, a cukorsilókban, a drazséüstöknél, a szárazkamrákban, a csokoládéformázó gépeknél, ugyanúgy a csomagolásnál, a hűtésnél és a tárolásnál.

A páramentesítők minden édesség- és csokigyárban a minőségbiztosítás részét képezik: a teljes gyártási lánc során gondoskodnak a készülékek a száraz levegőről. Ennek során minden termelési lépés és terem egy páramentesírési rendszerrel és megfelelő mérőműszerekkel van ellátva.

Az ágazatspecifikus problémákat így tudják megakadályozni:
- 60% alatti relatív páratartalom mellett megvédhetjük a csokoládét a zsírkicsapódástól vagy cukorkikristályosodástól
- a cukortartalmú alapanyagok nem ragadnak össze így feldolgozásra és raktározásra alkalmasak maradnak.
- a bonbonok, csokoládék és gumimacik száradási ideje lecsökken
- a hűtőalagútban védve lesznek az édességek a kondenzvíztől
- az édességek még jobb védelme a baktériumszaporodás ellen
- a kartonos csomagolások szárazak és stabilak maradnak

A szállítási útvonalaktól a cukorsilón, a termelésen és a csomagoláson keresztül a raktárig

Egy jó páramentesítésvi terv a porok és granulátumok beszállításánál kezdődik, beleértve a szállítási utat is. Így garantálható, hogy a cukor, a kakaó, a színező és aromaanyagok a silóba folyékony állapotban érkezzenek meg. A silóban is előpárátlanított levegővel szárazon kell tartani a nedvszívó porokat és granulátumokat. További fontos feladat az édességelőállítás során a drazségépek vagy szárítóalagutak körüli levegő előpárátlanítása. A csomagoló vagy rakodó területeken is védik a páramentesítő készülékek az édességek csomagolását, és a kartonokat a felpuhulástól.

A TTR vagy DH széria páramentesítő készülékei biztosítják a termékek minőségét

A Trotec csoportnál mobil és fixen telepített változatokban is rendelkezésre állnak a TTR-széria adszorpciós páramentesítő készülékei különböző teljesítménykategóriákban az édesipar számára. Ezek a páramentesítő készülékek két légelvezetéssel (Trisorp-Dual működési elv) és különösen egyszerű kezelhetőséggel rendelkeznek. A TTR adszorpciós páramentesítők kiválóan alkalmasak például a fagylaltgyártáshoz is, hiszen akár -20 ºC-ig hatékonyan páramentesítenek. A DH-széria különösen ellenálló fix vagy mobil kivitelű kondenzációs páramentesítői is jól alkalmazhatók az édességgyártás során. Ezek jöhetnek szóba például a drazséüst, a csokiformák vagy a szárazkamra levegőjének előpárátlanításakor. Mivel ezek a kondenzációs elv szerint dolgoznak, nem csak a nagyon magas teljesítményükkel győznek meg bennünket, hanem a gazdaságos működésükkel is. Minden édesipari üzem számára kifejlesztett páramentesítési rendszert a DL-széria adatrögzítő műszereivel felügyelhetik.

Az, hogy egy édesipari cég számára a kondenzációs vagy az adszorpciós elven működő készülék a jó megoldás, különböző tényezőktől függ: A teremnagyság éppúgy fontos szerepet játszik, mint a teremhőmérséklet. Elegendő egy mobil páramentesítő a gumimacik szárításához a szárazkamrába vagy szükséges egy nagy fixen telepített adsziorpciós szárító a pralinéraktárba? A kapacitások kiszámításában, az üzemi költségek kiszámításában vagy a helyes készülék kiválasztásában segítenek szakembereink! Forduljon hozzánk bizalommal!

7. Páramentesítés a borospincékben

Páramentesítés a borospincékben

A nemes cseppek biztonságban: páramentesítés a borospincékben
 

A bor előállítása során a borospincékben ideáls klímának kell lennie - a nemes nedünek a legjobb feltételeket kell biztosítani az erjedési folyamat és a barikhordókba történő átfejtés során. A különböző hőmérsékleteket, ahogy a borok erjednek, rendszerint a borász egy a tartályokba beépített termosztát segítségével állít be. De mindezek mellett egy párátlanító használata elengedhetetlen. Alacsonyabb levegőpáratartalom mellett tudnak a vörösborok a legjobban érni. Ezenkívül egy szárítóberendezés a kondenzvíz képződés ellen is célzottan fellép. A Trotec cég termékpalettáján számos nagyteljesítményű készülék szerepel, amik különböző szükségletekre alkalmazhatók. Mindenekelőtt a TTK-S széria mobil páramentesítői és a DH-VPR széria fixen telepített készülékei egy borászatban nagy segítséget jelentenek. Még egy plussz: a páramentesítő készülékek gondoskodnak a palackozás és címkézés során a megfelelő körülményekről, és segítenek, hogy a pince egy takarítás után is gyorsan újra használható legyen.

Egy tökéletesen nevelt szőlőtőke, kíméletes feldolgozás és különleges érzék az alapjai a legjobb borok előállításának.Ehhez jön a borospince klímája. Mivel csak a pontosan beállított hőmérsékletnél és egy állandó levegőpáratartalom mellett tudnak optimálisan érni a borok és egy kiváló minőséget elérni. Ehhez egyre több termelő és borász alkalmaz páramentesítő készülékeket - és a legjobb, ha az egész termelési folyamatra. Mivel sok részen nem szabad, hogy a páratartalmi értékek túl magasak legyenek. Ez érvényes azokra a helyiségekre, ahol az erjesztőtartályok állnak, a borospincékre, ahol a nemes cseppek fahordókban megérnek, és arra a területre is, ahol az üvegek címkézése történik, és természetesen a raktárra is. Mivel általában éppen a borospincékben túl nagy a páratartalom, ez azt eredményezi, hogy a kondenzvíz, a penész és a csíraképződés, a dohos, penészes szag is átkerülhet a borokra, illetve rossz munkakörülményeket eredményezhet például a csúszós padló által.

Minden jó bornak megvannak az igényei. Ez éppúgy érvényes a fehér borokra, mint a vörös borokra is. Ezért minden fajta különleges hőmérsékletet kíván, amely mellett az optimális erjedés biztosított. Ebből a célból a borászok szívesen alkalmaznak hőmérsékletvezérelt tartályokat. Így minden bor azt a hőmérsékletet kapja, amire szüksége van. De pont akkor, amikor a fehérborok, amiknek általában hidegebben kell erjedniük, korábban töltik, és utoljára a vörösborokat, amiknek magasabb hőmérséklet szükségeltetik, egy igen nagyméretű kondenzvízképződés fenyeget. Aki nem tesz ez ellen, az nem csak
a tartályok károsodását kockáztatja, hanem a pincékben a penészképződést és a csíraképződést is.

Hosszantartó megoldás

Ahhoz, hogy a mindig visszatérő töltési folyamatot tökéletesen végezzék, létezik egy hosszútávú megoldás a pince levegőjének páramentesítésére. A DH-VPR széria fixen telepített nagyteljesítményű szárítói nyújtanak ebben segítséget. Ezek tényleges védelmet biztosítanak az értékes tartályok és barik hordók pára elleni védelme érdekében. Mivel egy tölgyfahordóban érlelt bor esetén is célzottan csökkenteni kell a levegő páratartalmát. A Trotec DH VPR 30 páramentesítő készüléke több, mint napi 50 literes párátlanító teljesítményével védi a hordókban tárolt vörös és fehér nedüket. A DH-VPR széria több modellje falraszerelhető kivitelben készült, és számos szín és anyagválasztékban elérhető. 

A mobil segítők a TTK-S széria páramentesítői: mindig ott vannak, ahol a munkát akadályozza a magas páratartalom

A sikeres erjesztés után a borokat először palackokba töltik. Egy nemes bor megérdemli a tökéletes megjelenést. Mindenki tudja, hogy a modern öntapadós címkék csak nehezen ragadnak a nedves felületre. Legrosszabb esetben le is esnek azonnal. Ahhoz, hogy az üvegeket ne kézzel kelljen szárazra törölni és előkészíteni a címkézéshez, itt is egy páramentesítő készülék alkalmazása lehet a pénztakarékos megoldás.

Rögtön a legjobb feltételek

A címkézés során egy mobil páramentesítő alkalmazása azonnal megfelelő feltételeket biztosít. A Trotec TTK-S szériájának páramentesítői, mint például a TTK 355 S az 1,07 kW erős kompresszorával, változó helyekre és különböző feltételekre lett tervezve, így igazi mindenttudó készülék a borgyártásban. A boroskartonok tárolása során is jó szolgálatot tesznek, hiszen megóvják azokat a felpuhulástól és a penészképződéstől. A magas teljesítményük és robosztius megjelenésük mellett hosszú élettartamú, strapabíró készülékek. Továbbá kiválóan alkalmasak a pincékben a takarítás utáni szárításra. Így a kitakarított borospince már rövid idő után újra használható lesz. A praktikus kerekeinek és a kompakt házának köszönhetően ez a kis erőgép probléma nélkül gyorsan áthelyezhető egyik helyről a másikra - mindig oda, ahol egy erős páramentesítő szükséges.

Biztos minőség a szabályozott csökkentett páratartalom által

Fontolják meg: A levegő páratartalmának csökkentése a borospincékben a boraik minősége érdekében elengedhetetlen. De ugyanakkor egy túl erős csökkentés is káros lehet. Ha a vizet a borból, amit fahordókban tárolnak, túl gyorsan elpárologtatják, akkor túl magas savasság képződhet.  A borok tárolása során arra is figyelniük kell, hogy a levegő páratartalmát egyenletesen csökkentsék. Különben a parafadugók kiszáradhatnak és nem tömítenek megfelelően.
Hogy Ön a megfelelő megoldással biztosíthassa a borospincéje párátlanítását, forduljon szakértő munkatársainkhoz bizalommal!

 

Ipari páramentesítők