Menü
Kosár

Múzeumok, gyűjtemények, könyvtárak páramentesítése

Archívok és múzeumok

Archívok és múzeumok


Múzeumok, könyvtárak, gyűjtemények és irattárak

Kedvező, megbízható megoldások az ideális teremklímához

Kiállítás vagy raktározás - magán vagy nyilvános múzeumok, gyűjtemények, könyvtárak vagy irattárak, midegyikre ugyanaz érvényes: a helyiség klímája és a levegő minősége fontos tényezőknek kell megfeleljen, hogy jó állapotban őrizzék meg az értékes kiállítási darabokat, műkincseket.

A túl száraz levegő értékes gyűjteményeket károsíthat meg, ugyanúgy, mint a nedves, fülledt nyári klíma.
Nyáron Európában gyakran tapasztalható akár 95%-os relatív páratartalom. Már 70%-os levegő nedvességnél is ideális szaporodási környezetet találnak a penészgombák - pont ott, ahol gyakran poros a környezet.
Mert lássuk be: Milyen tisztán tudják Önök a raktárat, irattárat vagy könyvtárat tartani? Mikroszkopikus tisztaságú?
Ehhez még az is hozzátartozik, hogy nem létezik egy univerzális, minden gyűjtemény számára megfelelő optimális klíma, mivel az adott gyűjtemény konkrét anyagösszetétele a mérvadó.

Szükség szerint Ön akár megvásárolhatja vagy csak bérelheti is tőlünk a gépeket és mérőműszereket a megfelelő klíma megteremtéséhez.

Múzeumok, könyvtárak párásításaA párásítók kellemes légkört teremtenek a vendégek és a kiállított értékes tárgyak számára

A Trotec párásítói különösen a téli hónapokban abban segítenek Önnek, hogy az értékes műtárgyakat megóvják a túl száraz levegőtől.
Továbbá a kiállítás látogatói is egy kellemes páratartalmat élvezhetnek a kiállítóteremben. A mobil párásító készülékek, mint a B250 vagy a B500 rádióérzékelővel ellátott készülékek mindenekelőtt flexibilisek, áthelyezhetők egyik kiállítóteremből a másikba, és megbízhatóan védik ott az értékes művészeti alkotásokat vagy berendezési tárgyakat.


A levegőtisztítás 
távol tartja a mikroorganizmusokat 

A szagsemlegesítő AirgoPro aktív szénnel dolgozik. Beszívja a terem levegőjét, és az ionizáció által a mikroorganizmusokat, mint a baktériumok, vírusok és gombák lebontja és a megtisztított levegőt újból visszajuttatja a helyiségbe. Így Önök egy professzionális és alapos tisztítással gondoskodhatnak, hogy a lerakatuk vagy az irattáruk levegője ténylegesen tiszta maradjon.

A kiállítótermekben, ahol látogatóforgalom van, a mobil iQAir- légtisztító rendszereink optimális levegőminőséget biztosítanak. Mivel a káros anyagokkal - úgy mint savgőzök, allergének, penészgomba spórák vagy finom porrészecskékkel terhelt levegő sem a látogatóknak, sem a kiállított tárgyaknak nem tesz jót.
Éppen ezért még fontosabb a terem klímájának és a levegő tisztaságának rendszeres és állandó ellenőrzése,hogy megóvjuk az Önök gyűjteményét, könyvtárát vagy irattárát.

A Trotec cégcsoport Önöknek megoldást kínál arra, hogy a hőmérsékletet és levegőpáratartalmat ellenőrizzék és dokumentálják,valamint a por és pára ellen hatékonyan szembeszálljanak.

Kiállítások, könyvtárak, irattárak és raktárak klímájának ellenőrzése

Adatrögzítő a klímaadatok rögzítéséhezA teremklíma rendszeres ellenőrzése elősegíti az ideális klímafeltételek kialakítását az érzékeny papíroknak megfelelően. A Trotec lehetőségeket kínál Önnek mobil klímamérő műszerekkel, amelyekkel ezt megvalósíthatják. Továbbá fixen telepített klímaellenőrző berendezésekre is van lehetőség.
Az ilyen úgynevezett adatrögzítőkkel, amiket a falra szerelnek, a mérési eredményeket akár hosszú ideig dokumentálhatják.

Egy mérőműszer az összes mérési feladatra - az új T3000T3000 multifunkciós mérőműszer

Több adatot szeretne megtudni a szokásos klímaadatoknál? A kiállításán például a levegő hőmérséklet és a légáramlás fontos szerepet játszanak? Akkor Önnek ajánljuk az új multifunkciós T3000 mérőműszerünket. Ezzel a készülékkel számos olyan értéket is mérhetnek, amik a kiállítási tárgyaik védelme érdekében nagyon fontosak.

Klímaeszközök az ideális teremhőmérséklethez

Nem túl meleg, mert a meleg levegő nedvességet köt meg, és nem túl hideg, mert pára képződhet. -20°C- +24°C teremhőmérsékletnél és 25-50% páratartalomnál például ideális a papírok tárolása. Ezt nyáron klímaberendezésekkel érhetik el, télen a fűtetlen helyiségekben fűtőkészülékekkel.
Ideálisak az olyan berendezések, amik beépített termosztáttal rendelkeznek, amik maguktól ki- és be tudnak kapcsolni, ha a kívánt teremhőmérsékletet elérték.

Páramentesítő készülék az irattárbanA páramentesítő berendezések a papírokat szárazon tartják

Mobil vagy fixen telepített páramentesítő berendezések - illetve nagyobb termekben és raktárakban professzionális falszárítók - gondoskodnak egy állandó 25-50% páratartalomról.
A Trotec páramentesítő készülékei páratartalommérő szenzorral rendelkeznek, ami a készüléknek visszajelzést ad az aktuális páratartalomról. Ha elérte a kívánt értéket, a páramentesítő automatikusan ki-vagy bekapcsol.
Sok párátlanító berendezés rendelkezik ezen kívül opcionálisan egy külső vízelvezető funkcióval, hogy hosszú, felügyelet nélküli működési időt biztosítson.