Menü
Kosár

Tévedések-Új Infók tekerő szabályzós párátlanítókhoz - V2

Figyelem: Az alábbi leírás már elavult! 2018. november óta az itt és a levelekben közétett információkhoz képest újabb és frissebb információkkal rendelkezünk a páramentesítők mikrobiológiáját, a helyes páratartalmat és használatot illetően. Az új információkat az alábbi email címen igényelheti: tamas@lupovita.hu

Tévesen javasoltuk a páratartalmat! + Új, egészségügyi szempontok. A kézi vezérlés előnyeit már ismerjük, az automata mikrobiológiáját még vizsgáljuk!

Kérjük, hagyja figyelmen kívül összes korábbi levelünk tartalmát! Nagyon jót szerettünk volna az ügyfeleinknek, de elhamarkodottan írtunk, ezért elnézést kérünk. Az alábbi 3 fontos pontot lentebb részletesen is kifejtjük:

(1) Tévesen javasoltuk a páratartalmat.
(2) Felhívjuk a figyelmét egy új hasznos szempontra is, hogy miért érdemes a páramentesítés előtt szakszerűen eltávolítani a penészt. 
(3) A kézi vezérlés előnyeit a levegőminőségre már ismerjük. Az automata üzemmód mikrobiológiáját még vizsgáljuk és csak a későbbiekben tudjuk felelősségteljesen ajánlani és leírni, hogy milyen szempontok figyelembevétele esetén előnyös. (De a beállítás módját már most is részletezzük.)

1. Korábban javasolt páratartalom korrigálása

Egyedi és sok esetben változó, hogy mi a megfelelő érték. Európai források 40 - 60 % között szokták megjelölni az ajánlott páratartalom két szélsőértékét. Azonban ezen határok között figyelembe kell venni az épület adottságait, az időjárási körülményeket és a lakók egyedi igényeit, (csecsemő, gyerek, felnőtt) és esetleges szükségletét, vagy érzékenységét a különböző páraszintekre.
Penészedésre hajlamos helyiségekben érdemes óvatosan bánni a megfelelő páratartalom (ami egyedi és változó lehet) tartós és rendszeres átlépésével!

Jó tudni, hogy hideg falak, élek, sarkok környékén és főleg a felületükön általában magasabb a nedvességtartalom, mint a helyiség többi részén.

Soha ne fújassa a levegőt penészes felületekre (akár látszik rajta a penész, akár csak feltételezhető, hogy kialakult rajta), mert kiszárad és szétszórja a spóráit!

2. A penész eltávolítása a páramentesítés előtt

A penészmentesítés folyamata: Páramentesítés előtt szakszerűen és elővigyázatossággal (megfelelő szerek, védőmaszk, szellőztetés)!!! érdemes eltávolítani a penészt, hogy ne szórja szét a gomba a spóráit, amikor kiszáradnak a penészfoltok. Csak ezután érdemes mielőbb megkezdeni a páramentesítést.

3. Levegő minősége – A kézi vezérlés előnyeit már ismerjük, az automatát még vizsgáljuk + Beállítási módok

Különböző vezérlési módok hatása a levegő minőségére: Ügyfeleink érdekében levegővizsgálatokat végzünk. Az automata üzemmódot még vizsgáljuk és csak a későbbiekben tudjuk felelősségteljesen ajánlani és leírni, hogy milyen szempontok figyelembevétele esetén előnyös. A kézi ki-be kapcsolás hatását már nagyjából ismerjük. Ennél az eddigi eredményeink alapján minél hosszabban üzemelnek megállás nélkül a páramentesítők, annál tisztább levegőt bocsájtanak ki. Ez alól kivétel lehet egy átmeneti időszak, ami a bekapcsolás után jelentkezhet. Majd 1-2 óra megállás nélküli üzem után már a kiindulási szintre tisztítják vissza a levegőt, és több óra elteltével legtöbbször a levegőben található részecskék szintjét jóval a kiindulási szint alá csökkentik, hatékony légtisztító hatást végezve.
A kézi ki-be kapcsolásnál fontos úgy beállítani a gépet, hogy a kikapcsolásig rövid időre se álljon meg! (Ez egy lényeges szempont kézi vezérlés esetén!) Ezt így lehet elérni: Bekapcsoláskor a szabályzót a maximális pozícióba tekerjük. Igény esetén a szabályzó másik irányba történő teljes eltekerésével kikapcsoljuk, majd igény esetén a maximális irányba tekerve újra bekapcsoljuk a készüléket. (Mindig ügyelve a megfelelő páratartalomra!)

Lehetőség van automata üzemmódra is, de ennek a levegőminőségre gyakorolt hatását még nem ismerjük pontosan.
Szabályozható, azaz automata üzemmódban a páramentesítő a beállított páratartalom elérésekor rövid szünetek után mindig újraindul. Az újra-indulásoknak a levegőminőségre gyakorolt pontosabb hatását még vizsgáljuk, mert ez egy fontos kérdés. Csak a későbbi eredmények birtokában tudjuk majd felelősségteljesen ajánlani, vagy nem ajánlani az automata vezérlést lakókörnyezetekben. Az eredmények birtokában tudjuk majd megmondani, hogy mit érdemes figyelembe venni a használata során, és hogy milyen feltételek mellett érdemes használni. Amennyiben kapunk erre támogatást, részletesen meg fogjuk vizsgálni ezt az üzemmódot is, és itt közzétesszük az eredményeket: lpv.hu/vizsgalatok

Ha addig is az automata vezérlést szeretné használni, akkor így állíthatja be a szabályzót: Kapcsolja be a készüléket egy, az elérni kívántnál magasabb páratartalmú, közepes méretű helyiségben úgy, hogy a szabályzót átmenetileg a maximális értékre tekeri. (Hosszabb időn keresztül működtesse a páramentesítőt (legalább 1 óra), hogy a szabályzót átjárja a környezet páratartalma és a hőmérséklete.) A készüléktől távolabb (olyan helyen, ahová nem fújja a készülék közvetlenül a száraz levegőt) kísérje figyelemmel egy külső páramérőn a kialakuló páratartalmat, és ha elérte a kívánt értéket, akkor a szabályzót nagyon lassan tekerje a kikapcsolás irányába addig, amíg egy halk kattanást hall és leáll a gép. Nagyjából ez lesz a ki-be kapcsolási pont. Ezt érdemes megjelölni. (Ez a pont jelentősen is eltérhet a szabályzón eredetileg feltüntetett feliratoktól, jelölésektől vagy számoktól, ezért azokat nem érdemes figyelembe venni.)

Ezt a beállítási folyamatot érdemes időnként megismételni, mert a szabályzó kapcsolási pontja enyhén változhat és az is változó lehet, hogy a felhasználóknak mikor mekkora páratartalomra van szüksége. Nem érdemes csak a szabályzóra bízni a páratartalmat, ezért a levegő túlszárításának, vagy épp a penész kialakulásának megelőzése érdekében használjon egy páramérőt is, és rendszeresen kísérje figyelemmel az értékeket!

Ha a gép elérte a beállított szintet, akkor leáll, majd rövidebb hosszabb szünetekkel újraindul egészen addig, amíg kézzel átmenetileg ki nem kapcsoljuk, és tartja ezt az értéket, vagy nedvesség utánpótlás nélkül tovább száríthatja a levegőt.

Abban az esetben, ha a gépe az adott beállításnál már nem tart Önnek megfelelő páratartalmat, akkor megismételheti az imént leírt beállítási folyamatot, vagy így is módosíthat: Ha a gép a kívánt érték alá szárítja a levegőt, akkor a kikapcsolás irányába elmozdítva a tekerőt ezzel magasabb páratartalmat engedélyez a helyiségben. Ha viszont pont ellenkezőleg az adott pozíció túl magas páratartalmat okoz, akkor a tekerő maximális állásának irányába történő elmozdításával alacsonyabb páratartalmat fog beállítani a berendezés a helyiségben.
(De újra jelezzük, hogy az automata üzemmód mikrobiológiáját még vizsgáljuk és az eredményeket később itt közzétesszük: lpv.hu/vizsgalatok)

Üdvözlettel
Az Ön páramentesítőjének nagykereskedője:

paramentesito@lupovita.hu
06309893240
(Tekerő szabályzós gépek: TTK 29 E, 50 E, 51 E, 70 E, TTK 75 E, 100 S - WDH 520, 610, 716 )