Menü
Kosár

Tévedések-Új Infók - TTK 29,51,70 E páramentesítőkhöz

Figyelem: Az alábbi leírás már elavult! 2018. november óta az itt és a levelekben közétett információkhoz képest újabb és frissebb információkkal rendelkezünk a páramentesítők mikrobiológiáját, a helyes páratartalmat és használatot illetően. Az új információkat az alábbi email címen igényelheti: tamas@lupovita.hu

Tévesen javasoltuk a páratartalmat és a szabályzást, ami penészedéshez vezethet + Új, hasznos egészségügyi infók

Kérjük, hagyja figyelmen kívül összes korábbi levelünk tartalmát! Nagyon jót szerettünk volna az ügyfeleinknek, de elhamarkodottan írtunk, ezért elnézést kérünk. (1) Túl magasra javasoltuk a páratartalmat, melyet lentebb helyesbítünk. (2) Valamint tévedtünk, amikor azt írtuk, hogy hasznosabb a kézi ki-be kapcsolgatás. Ezért lentebb az automata szabályzó beállítását is részletesen leírjuk. (Természetesen olcsóbb, ha kézzel ki-be kapcsolgatjuk a készüléket, és így az nem működik rendszeresen, de egyes helyeken így körülményes megfelelő páratartalmat fenntartani.) A felhasználó adott igényeitől függ, hogy mikor melyik szabályzási mód a célravezetőbb: A kézi, vagy az automata. Penészedésre hajlamos helyiségekben érdemes óvatosan bánni a megfelelő páratartalom tartós és rendszeres átlépésével.

(3) Lentebb írunk egy új egészségügyi szempontról is, hogy miért érdemes a páramentesítés előtt szakszerűen eltávolítani a penészt.

1. Korábban javasolt páratartalom korrigálása

Az optimális és egészségesnek tartott páratartalom változó (felnőtt, csecsemő, egyedi érzékenység, épület adottságai, időjárás, évszak, hőmérséklet, vizesedő falak, hideg felületek, stb.)! Európai források 40 - 60 % között szokták megjelölni a két szélsőértéket. Ezek azonban csak nagyon általános értékek és nem veszik figyelembe az évszakokat, az épület adottságait és az ott lakók egyedi igényeit, érzékenységét a magasabb, vagy alacsonyabb páratartalommal kapcsolatosan! Pedig ezektől függően eltérő, mikor mi a megfelelő szint és mi a biztonságos a penész megelőzéséhez ezen határok között.

Van épület, mely csak bizonyos időszakokban igényel az említett 40-60 %-os tartományon belül közepes, esetleg alacsony szinteket, de előfordul néhány olyan épület is, ami állandóan. És természetesen vannak épületek, melyeknél akár rendszeresen is megfelelnek a 40-60 %-os tartomány felsőbb szintjei is.  Fontos, hogy kitapasztaljuk azokat a páraszinteket, melyek az egyik oldalon kellemesek és senkinek sem szárítják ki a légzőszerveit, a másik oldalon pedig megelőzik a penészt!

A penészedést érdemes elkerülni, és, ha mégis megjelenik mielőbb szakszerűen letakarítani, (semmi esetre sem a páramentesítővel leszárítani) ahogy lentebb majd írunk róla. 
Jó tudni, hogy hideg falak, élek, sarkok környékén és főleg a felületükön általában magasabb a nedvességtartalom, mint a helyiség többi részén.

2. A páramentesítő szabályzása (korábbi javaslat korrigálása)

A felhasználó egyéni körülményeitől és igényeitől függ, hogy mikor, melyik szabályzási mód a hasznosabb számára: a kézi ki-be kapcsolás, vagy a tekerő szabályzó beállítása, ami nem engedi hosszabb ideig a kívánt érték fölé emelkedni a páratartalmat.

A gyári használati utasítás szerint a tekerőszabályzón az értékek a következőek:  2 -es 80 %, 4-es 60 %, 6 -os 40 %, 7-es 30 %. Tapasztalatunk szerint azonban ezek az értékek minden gépnél eltérőek, ezért tapasztalat vagy páramérő alapján lehet megtalálni az Önnek megfelelő értéket. Abban az esetben, ha az Ön gépe az adott beállításnál hosszú távon a kívánt érték alá szárítja levegőt, vagy kiszárítja a légzőszerveket, akkor egy kisebb szám irányába tekerve a szabályzót ezzel magasabb páratartalmat engedélyez a helyiségben. Ha viszont pont ellenkezőleg az adott beállítás túl magas páratartalmat okoz, akkor a tekerő egy nagyobb szám irányába történő elmozdításával alacsonyabb páratartalmat fog beállítani a berendezés a helyiségben.

Ha a gép elérte a beállított páratartalmat, akkor leáll, majd rövidebb hosszabb szünetekkel újraindul és tartja ezt az értéket, vagy nedvesség utánpótlás nélkül tovább száríthatja a levegőt.

Mind a levegő túlszárításának, mind pedig a magas páratartalom elkerülésének érdekében ajánlott egy páramérő használata és az értékek figyelemmel kísérése! Páramérőt az alábbi linken vásárolhat: Páramérő

3. A penész eltávolítása a páramentesítés előtt

A penészmentesítés folyamata: Páramentesítés előtt szakszerűen és elővigyázatossággal (megfelelő szerek, védőmaszk, szellőztetés)!!! érdemes eltávolítani a penészt, hogy ne szórja szét a gomba a spóráit, amikor a páramentesítő kiszárítja a penészes felületeket. Csak ezután érdemes mielőbb megkezdeni a páramentesítést.

Üdvözlettel
Az Ön páramentesítőjének nagykereskedője
Farkas Tamás
paramentesito@lupovita.hu