Menü
Kosár

Tévedések-Új Infók TTK 100 S páramentesítőkhöz

Figyelem: Az alábbi leírás már elavult! 2018. november óta az itt és a levelekben közétett információkhoz képest újabb és frissebb információkkal rendelkezünk a páramentesítők mikrobiológiáját, a helyes páratartalmat és használatot illetően. Az új információkat az alábbi email címen igényelheti: tamas@lupovita.hu

Tévesen javasoltuk a páratartalmat és a szabályzást, ami penészedéshez vezethet + Új, hasznos egészségügyi infók

Kérjük, hagyja figyelmen kívül összes korábbi levelünk tartalmát! Nagyon jót szerettünk volna az ügyfeleinknek, de elhamarkodottan írtunk, ezért elnézést kérünk. (1) Túl magasra javasoltuk a páratartalmat, melyet lentebb helyesbítünk. (2) Valamint tévedtünk, amikor azt írtuk, hogy hasznosabb a kézi ki-be kapcsolgatás. Ezért lentebb az automata szabályzó beállítását is részletesen leírjuk. (Természetesen olcsóbb, ha kézzel ki-be kapcsolgatjuk a készüléket, és így az nem működik rendszeresen, de egyes helyeken így körülményes megfelelő páratartalmat fenntartani.) A felhasználó adott igényeitől függ, hogy mikor melyik szabályzási mód a célravezetőbb: A kézi, vagy az automata. Penészedésre hajlamos helyiségekben érdemes óvatosan bánni a megfelelő páratartalom tartós és rendszeres átlépésével.

(3) Az oldal alján írunk egy új egészségügyi szempontról is, hogy miért érdemes a páramentesítés előtt szakszerűen eltávolítani a penészt.

1. Korábban javasolt páratartalom korrigálása

Az optimális és egészségesnek tartott páratartalom változó (felnőtt, csecsemő, egyedi érzékenység, épület adottságai, időjárás, évszak, hőmérséklet, vizesedő falak, hideg felületek, stb.)! Európai források 40 - 60 % között szokták megjelölni a két szélsőértéket. Ezek azonban csak nagyon általános értékek és nem veszik figyelembe az évszakokat, az épület adottságait és az ott lakók egyedi igényeit, érzékenységét a magasabb, vagy alacsonyabb páratartalommal kapcsolatosan! Pedig ezektől függően eltérő, mikor mi a megfelelő szint és mi a biztonságos a penész megelőzéséhez ezen határok között.

Van épület, mely csak bizonyos időszakokban igényel az említett 40-60 %-os tartományon belül közepes, esetleg alacsony szinteket, de előfordul néhány olyan épület is, ami állandóan. És természetesen vannak épületek, melyeknél akár rendszeresen is megfelelnek a 40-60 %-os tartomány felsőbb szintjei is.  Fontos, hogy kitapasztaljuk azokat a páraszinteket, melyek az egyik oldalon kellemesek és senkinek sem szárítják ki a légzőszerveit, a másik oldalon pedig megelőzik a penészt!

A penészedést érdemes elkerülni, és, ha mégis megjelenik mielőbb szakszerűen letakarítani, (semmi esetre sem a páramentesítővel leszárítani) ahogy lentebb majd írunk róla. 

Jó tudni, hogy hideg falak, élek, sarkok környékén és főleg a felületükön általában magasabb a nedvességtartalom, mint a helyiség többi részén.

2. A páramentesítő szabályzása (korábbi javaslat korrigálása)
A felhasználó egyéni körülményeitől és igényeitől függ, hogy mikor, melyik szabályzási mód a hasznosabb számára: a kézi ki-be kapcsolás, vagy a tekerő szabályzó beállítása, ami nem engedi hosszabb ideig a kívánt érték fölé emelkedni a páratartalmat.

A szabályzó beállításának módja: Állítsa a szabályzót az Önnek megfelelő pozícióba. Ahol a szabályzón találkoznak a vonalak (1 óra körül) szolgálhat kiindulási pontként, de ez a legtöbb készüléknél eltérő értéket takar!

Abban az esetben, ha az Ön gépe ennél a beállításnál hosszú távon a kívánt érték alá szárítja a levegőt, vagy kiszárítja a légzőszerveket, akkor a kikapcsolás irányába elmozdítva a tekerőt ezzel magasabb páratartalmat engedélyez a helyiségben. Ha viszont pont ellenkezőleg a Normál, vagy 1 csepp jelölés túl magas páratartalmat okoz, akkor a tekerő maximális állásának irányába történő elmozdításával alacsonyabb páratartalmat fog beállítani a berendezés a helyiségben.

Ha a gép elérte a beállított páratartalmat, akkor leáll, majd rövidebb hosszabb szünetekkel újraindul és tartja ezt az értéket, vagy nedvesség utánpótlás nélkül tovább száríthatja a levegőt.

Mind a levegő túlszárításának, mind pedig a magas páratartalom elkerülésének érdekében ajánlott egy páramérő használata és az értékek figyelemmel kísérése! Páramérőt az alábbi linken vásárolhat: Páramérő

3. A penész eltávolítása a páramentesítés előtt

A penészmentesítés folyamata: Páramentesítés előtt szakszerűen és elővigyázatossággal (megfelelő szerek, védőmaszk, szellőztetés)!!! érdemes eltávolítani a penészt, hogy ne szórja szét a a gomba a spóráit, amikor a páramentesítő kiszárítja a penészes felületeket. Csak ezután érdemes mielőbb megkezdeni a páramentesítést.

Üdvözlettel
Az Ön páramentesítő nagykereskedője
Farkas Tamás
paramentesito@lupovita.hu

(TTK 100 S)