A lakásban megjelenő penészfoltok sosem jelentenek jót. Általában azért jelennek meg azon a bizonyos ponton vagy a lakás teljes levegőjében túl nagy a nedvességtartalom. Azért, hogy ez ne történhessen meg ma már beszerezhető párátlanító penész ellen, amely elejét veszi a problémának.

A berendezés ugyanis folyamatosan ellenőrzi a levegő nedvességtartalmát, és ha szükséges, akkor bekapcsol és a beállított, optimális értékre hozza azt.

Ez esetben a penész elveszíti a táptalaját. Ne feledkezzünk meg a már megjelent foltokról sem. Ezeket nedves állapotban kellő szellőztetés mellett, védőruhában tüntessük el, majd alaposan takarítsunk ki. Ha mindez megvan elindítható a készülék.  Hogyha folyamatosan működik egy párátlanító penész ellen a helyiségben, akkor szinte semmi az esélye annak, hogy visszatérjenek a ronda foltok.

Hogyha csak egy bizonyos sarokban jelenik meg a penész, akkor érdemes ahhoz a sarokhoz közel helyezni a szerkezetet, hogy közvetlenül ott mérje a levegő minőségét és szabályozza a páratartalmát. Így a párátlanító penész ellen közvetlenül tud hatni például egy északos és vizesedő falfelületre.

Egy fokozottan veszélyeztetett helyiségbe, mint például egy nedves pincébe, érdemes nagy teljesítményű párátlanító berendezést helyezni azért, hogy annak levegőjét megfelelővé tehesse, így a penész ne jelentsen gondot a tárolt élelmiszerekre vagy tárgyakra. Az ilyen párátlanító penész ellen jó ha folyamatosan működik, ugyanakkor a kondenzvíz elvezetéséhez is kifolyócsövet kell felszerelni.