Az elektromos párátlanító egyik legjellegzetesebb tulajdonsága, hogy zajszennyezés nélkül, tökéletes munkát végez. Azzal ugyanis kevéssé lenne kisegítve, ha egy hangos, nyugalmát megzavaró géppel tudná csak háztartását gazdagítani. Ilyen helyzetben valószínűleg inkább lemondana az eszköz adta előnyökről, annak érdekében, hogy megőrizze otthonának csendességét.

A zajos működéstől tehát egy pillanatig sem kell tartania. A páratartalom kiegyenlítése, vagyis az optimális nedvesség beállítása elengedhetetlenül fontos feladat. Nyilván már ön is számos fórumon olvasott arról, hogy milyen káros következményekkel jár, ha levegőjében feldúsul a pára. A zavaró jelenség eleinte „csak” a szervezetét kezdi ki. Nem ritka a nehézlégzés, a megmagyarázhatatlanul rossz közérzet, és súlyosabb esetben allergiás reakciók is felléphetnek.

A következő lépcsőfok már látványosabb következményeket von magával. Ha elektromos párátlanító nélkül, magas nedvességtartalomban éli napjait, akkor egy idő után, a levegőben felgyülemlett folyadék kicsapódik. Ez természetes, a fizika törvényeinek megfelelő reakció, ami ellen nem tud védekezni. A hideg felületeken megjelenő foltok nem keltenek bizalomgerjesztő látványt, arról nem is beszélve, hogy táptalajául szolgálnak a penészeknek a megtelepedéshez.

A penészedés réme nem csak esztétikai probléma, bár a legtöbben elsőre annak vélik. Az egészségügyi kockázatokról, azonban lényeges tudnia, mert nem kis mértékben változhat meg az élete, ha légterét a penészek határozzák meg. Az allergiás tünetek elkerülése miatt is érdemes elektromos párátlanítóval felszerelkeznie.