Páramentesítésre akkor van szükség, ha a levegő páratartalma meghaladja a normális mértéket, és penészesedést, páralecsapódást, ablakokon lévő párásodást, egyéb vizesedést okoz. Az egyik legnagyobb probléma a túl párás helyiségekben a penész megjelenése. A probléma megelőzhető a páramentesítő készülékek használatával, de mielőtt bevetnénk, a már megjelent foltoktól szakszerűen szabaduljunk meg. Létezik többféle berendezés, egészen az egy helyiséges szerkezettől kezdve az ipari méretű párátlanító készülékekig.

Az lpv.hu internetes oldalon megtalálhatjuk az igényeinknek megfelelő páramentesítő készülékeket. A Trotec páramentesítő család is többféle megoldást kínál, csak ki kell választanunk, hogy mit szeretnénk párátlanítani, és ehhez megfelelő szerkezetet vásárolni. A TTK 90 E típusú berendezés egy nagyobb, cca. 90 m2-es nagyságig megfelelő berendezés, mely családházak, könyvtárak, múzeumok, nagyobb irodák párátlanítására alkalmas. Gyakorlatilag a háztartási és az ipari gépek mezsgyéjén mozog, a felhasználási területei igen széleskörűek.

Ennek a trotec párátlanítónak a kompresszora kifejezetten erős, így a páramentesítés gyorsan és hatékonyan történik a segítségével. A kívánt páratartalom szabályozható, +- 3 % pontossággal beállítható. A kivont vizet a párátlanító készülék egy 5 literes tartályban tárolja, mely, ha megtelik, a gép automatikusan leáll, megakadályozva ezzel a túlfolyást. De tömlő is csatlakoztatható hozzá, így az összegyűjtött víz ürítésére nem lesz szükség, az a lefolyóba távozik. A Trotec páramentesítő készüléken antibakteriális szűrő is található, amely könnyedén kivehető és tisztítható. Ha csak 1-2 helyiségben van szükség páramentesítésre, akkor a Trotec TTK 40 típusú készülékre van szükségünk, mely néhány nap, de legfeljebb néhány hét alatt megszünteti a problémát.