Menü
Kosár

Tévedések-Új Infók TTK 71 E párátlanítókhoz

Figyelem: Az alábbi leírás már elavult! 2018. november óta az itt és a levelekben közétett információkhoz képest újabb és frissebb információkkal rendelkezünk a páramentesítők mikrobiológiáját, a helyes páratartalmat és használatot illetően. Az új információkat az alábbi email címen igényelheti: tamas@lupovita.hu

Tévesen javasoltuk a páratartalmat! + Új, egészségügyi szempontok. A kézi vezérlés előnyeit már ismerjük, az automata mikrobiológiáját még vizsgáljuk!

Kérjük, hagyja figyelmen kívül összes korábbi levelünk tartalmát! Nagyon jót szerettünk volna az ügyfeleinknek, de elhamarkodottan írtunk, ezért elnézést kérünk. Az alábbi 3 fontos pontot lentebb részletesen is kifejtjük:

(1) Tévesen javasoltuk a páratartalmat.
(2) Felhívjuk a figyelmét egy új egészségügyi szempontra is, hogy miért érdemes a páramentesítés előtt szakszerűen eltávolítani a penészt. 
(3) A kézi vezérlés előnyeit a levegőminőségre már ismerjük. Az automata üzemmód mikrobiológiáját még vizsgáljuk és csak a későbbiekben tudjuk felelősségteljesen ajánlani és leírni, hogy milyen szempontok figyelembevétele esetén előnyös.

1. Korábban javasolt páratartalom korrigálása

Egyedi és sok esetben változó, hogy mi a megfelelő érték. Európai források 40 - 60 % között szokták megjelölni az ajánlott páratartalom két szélsőértékét. Azonban ezen határok között figyelembe kell venni az épület adottságait, az időjárási körülményeket és a lakók egyedi igényeit, (csecsemő, gyerek, felnőtt) és esetleges szükségletét, vagy érzékenységét a különböző páraszintekre.
Penészedésre hajlamos helyiségekben érdemes óvatosan bánni a megfelelő páratartalom (ami egyedi és változó lehet) tartós és rendszeres átlépésével!

2. A penész eltávolítása a páramentesítés előtt

A penészmentesítés folyamata: Páramentesítés előtt szakszerűen és elővigyázatossággal (megfelelő szerek, védőmaszk, szellőztetés)!!! érdemes eltávolítani a penészt, hogy ne szórja szét a gomba a spóráit, amikor kiszáradnak a penészfoltok. Csak ezután érdemes mielőbb megkezdeni a páramentesítést.

3. Levegő minősége – A kézi vezérlés előnyeit már ismerjük, az automatát még vizsgáljuk

Különböző vezérlési módok hatása a levegő minőségére: Ügyfeleink érdekében levegővizsgálatokat végzünk. Az automata üzemmódot még vizsgáljuk és csak a későbbiekben tudjuk felelősségteljesen ajánlani és leírni, hogy milyen szempontok figyelembevétele esetén előnyös. A kézi ki-be kapcsolás hatását már nagyjából ismerjük. Ennél az eddigi eredményeink alapján minél hosszabban üzemelnek megállás nélkül a páramentesítők, annál tisztább levegőt bocsájtanak ki. Ez alól kivétel lehet egy átmeneti időszak, ami a bekapcsolás után jelentkezhet. Majd 1-2 óra megállás nélküli üzem után már a kiindulási szintre tisztítják vissza a levegőt, és több óra elteltével legtöbbször a levegőben található részecskék szintjét jóval a kiindulási szint alá csökkentik, hatékony légtisztító hatást végezve. Ez akkor teljesül, ha a ventilátor működése közben mindig jár a kompresszor is valamint, ha a gép órákon keresztül megállás nélkül üzemel.

Ezért a kézi ki-be kapcsolást úgy érdemes használni, hogy a szabályzón lefelé mutató nyíl segítségével a lehető legalacsonyabbra állítja be a páratartalmat. Ilyenkor szünet és újraindulás nélkül folyamatosan egyszerre jár a kompresszor és a ventilátor is. (Ez egy lényeges szempont kézi vezérlés esetén!) Igény esetén pedig kikapcsolja, majd újra bekapcsolja a készüléket. (Mindig ügyelve a megfelelő páratartalomra!)

Lehetőség van automata üzemmódra is, de ennek a levegőminőségre gyakorolt hatását még nem ismerjük pontosan! Szabályozható, azaz automata üzemmódban a páramentesítő a beállított páratartalom elérésekor rövid szünetek után mindig újraindul, valamint a megállás előtt csak a ventilátor üzemel a kompresszor nélkül. Ennek és az újra-indulásoknak a levegőminőségre gyakorolt pontosabb hatását még vizsgáljuk, mert ezek fontos kérdések mikrobiológiai szempontból. Csak a későbbi eredmények birtokában tudjuk majd felelősségteljesen ajánlani, vagy nem ajánlani az automata vezérlést lakókörnyezetekben. Az eredmények birtokában tudjuk majd megmondani, hogy mit érdemes figyelembe venni a használata során, és, hogy milyen feltételek mellett érdemes használni. Amennyiben kapunk erre támogatást, részletesen meg fogjuk vizsgálni ezt az üzemmódot is, és itt közzétesszük az eredményeket: lpv.hu/vizsgalatok

Mivel a páramentesítő csak a beállított páratartalmat jelzi, de nem mutatja az érzékelt értéket, ezért érdemes egy pontos külső páramérő használata is, hogy mindig megfelelő páratartalmat tudjon tartani.

Üdvözlettel
Az Ön páramentesítőjének nagykereskedője
paramentesito@lupovita.hu
06309893240

(TTK 71 E páramentesítőkhöz)