Az optimális páratartalmat általában 40 – 60 % között szokták megadni, DE a megfelelő páratartalom pontosabb meghatározásához figyelembe kell venni az épület adottságait, a falak hőmérsékletét, a változó időjárási körülményeket és a lakók igényeit, mert változó, hogy hol mekkora páratartalom szükséges a penész megelőzéséhez. Ezért kérjük, mindenképp alaposan és több forrásból tájékozódjanak a körülményektől függő megfelelő páratartalomról.

Nagyon sok családi házat érint a penészesedés kellemetlen jelensége. Ez nem csak a régi, hanem a teljesen újonnan épült házakat is érintheti. A legtöbb esetben még a szigetelt házak esetében is kialakulhatnak gombás foltok a szobák falain. A penészedés okai a magas páratartalomban keresendőek. Ez azonban akkor nem okoz problémát, ha megfelelően van fűtve a ház. Egy bizonyos hőmérsékleten csapódik ki a pára minden esetben. Mindig a hideg falfelületen szokott megjelenni vizes folt, amely kedvező feltételeket teremt ahhoz, hogy penészgombák is meg tudjanak telepedni. A penészedés okai a nem kellő fűtésnek is betudhatóak. Ha alacsony a hőmérséklet az adott lakásban, akkor még az amúgy kis mennyiségű pára is kicsapódik. Megfelelően kell fűteni, hogy elkerülhető legyen a penészedés. Emellett kiemelten fontos az is, hogy rendszeresen legyen szellőztetve és ne csak pár percig, hanem úgy, hogy a levegő ténylegesen ki tudjon cserélődni. A penészedés okai a rosszul végzett falszigetelésre is visszavezethetőek. Ilyenkor hőhidak mentén tud kicsapódni a pára, és az így keletkező nedves felületen megtelepednek a penészgombák. Minden háztartásban figyelni kell arra, hogy a levegő minősége megfelelő legyen, ehhez pedig elengedhetetlen az, hogy egyetlen sarokban se legyen penészfolt. Kisgyermekes családok esetében a penészedés okainak megszüntetése az allergiás és asztmás tünetek elkerülése miatt bír kiemelt jelentőséggel. Ha otthonában csökkenti a levegő páratartalmát, akkor már egy nagy lépést tett annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a penészgombák szaporodás.

Hasznos javaslat a páramentesítés megkezdése előtt

Új információk, melyekre eddig kevesen gondoltak!

Írtunk egy cikket arról, hogyan és miért kell kezelni a penészt, valamint hogy miért és hogyan kell lefesteni a felületet a páramentesítés megkezdése előtt. Annak érdekében, hogy csökkentsük a spórák levegőbe szóródását, a leírás sok új információt tartalmaz egyéb módszerekhez képest. Kérjük, ide kattintva olvassa el a teljes cikket!